fredag 12 november 2010

Medicinskt genombrott - komapatienter vaknar!

Illustrerad Vetenskap nr 17 år 2010 bjuder på en artikel om ett medicinskt genombrott. Esteban A Fridman är mannen bakom genombrottet. jag kan börja med att förklara att det finns tre slags sänkt medvetande:

1, KOMA. Personen är helt medvetslös och kan inte väckas. Rör sig inte och har endast få reflexer och reagerar inte alls på stimuli.

2, VEGETATIVT TILLSTÅND. Personen är medvetslös med få reflexer och slumpmässiga rörelser. Ögonen är öppna och patienten kan reagera på ljus, ljud och beröring.

3, MINIMALT MEDVETANDE. Personen är lite mer medveten än en vegetativ patient. Sträcker av och till ut armarna och griper efter föremål eller reagerar på direkt tal. Ler och gråter ibland medvetet.
(Citat ur Illustrerad vetenskap.)

Fridman menar på att koma kan orsakas av brist på neurotransmittorn kallat dopamin. Dopamin produceras i en del av hjärnan som kallas thalamus. Denna del av hjärnan kan i kollisioner, tillstånd av syrebrist, förgiftningar och blodporppar ådra sig skador vilka minskar dopaminproduktionen.
  Fridman tänkte då sätta in ett ämne som heter apomorfin vilket är väldigt likt dopamin i dropp för att se vilka resultat det fick. Detta gjordes på Jeronimo Perez som 25-åring var med om en trafikolycka där kraniet trycktes ihop vilket ledde till blödningar som fick trycket att stiga i hjärnan och skanningar visade att allvarliga skador i pannloben och hjärnbalken som förbinder de två hjärnhalvorna uppkommit. Han hamnade först i koma, gick sedan in i vegetativt tillstånd och sen in i minimalt medvetande. Efter 104 dagar i ett tillstånd där han endast kunde öppna ögonen ibland och följa en rörelse och slumpmässiga rörelser av högerarmen som reaktion på frågor satte man ett dropp med apomorfin. När arbetsdagen var slut gick Fridman hem. Bara några timmar senare ringer Jeronimos mamma och säger att hennes son vaknat.

Ett halvår efter att behandlingen sattes in skrevs han ut från sjukhuset. Två år senare är han fullkomligt frisk.
8 patienter har fått kuren. 6 var i vegetativt tillstånd, två hade minimalt medvetande. 7 av dem var efter ett år nästan helt återställd. En dog av andra orsaker. Det enda som tyder på deras tidigare tillståndet är vissa funktionsnedsättningar.

Riktigt häftigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar